Als verandering (te) snel gaat
Verandering is een constante in jullie organisatie. Maar soms gaat die zo snel dat jullie niet iedereen mee hebben. Denk bijvoorbeeld aan:
- De war for talent die het moeilijk maakt om juiste mensen te vinden en te houden.
- De digitale transformatie die ook jullie businessmodel grondig zal wijzigen.
- De duurzaamheidsshift die een andere manier van denken en doen vraagt.
Snelle verandering kan zorgen voor chaos in jullie organisatie, als het management bijvoorbeeld niet meer weet welke prioriteiten ze moet stellen en de koers onduidelijk is.
Surf op de golven van vandaag. En morgen.
Hebben jullie voldoende 21ste-eeuwse vaardigheden in huis? Zijn zij toekomstbewust ? Hoe blijft jullie organisatie relevant? Is er twijfel of jullie goed bezig zijn en willen jullie dat kritisch tegen het licht houden? Of weten jullie wat beter kan en is het tijd om ermee aan de slag te gaan?
Jullie mensen als de organisatie moeten wendbaar en slagkrachtig zijn en elkaar daarin versterken. Meer autonomie en gefaciliteerde zelforganisatie worden de norm, hoog tijd om daarover de dialoog te starten. Het doel? Een organisatie die kan en durft surfen op de golven die zich vandaag aandienen en gelooft in de kracht van haar mensen en ecosysteem.
Transitie of transformatie? Werk op verschillende golven:
Jullie hebben een transitieteam dat de transitie(s) in gang zet (en houdt!) en waakt over de link tussen business as usual en de transitieprojecten.
Jullie story, visie en drivers komen tot leven. Ze worden het kompas dat de organisatie richting geeft en waarop jullie beslissingen afstemmen.
Leren, initiatief nemen, open communicatie, feedback: er ontstaat een andere cultuur die spanningen aanpakt en snelle en vooral doelmatige beslissingen mogelijk maakt.
Er groeit een nieuw, sterk leiderschap dat mikt op verbinding met/tussen medewerkers en het toekomstbewustzijn voortdurend stimuleert. Transformatie is een constante.
Hoe we jullie op weg zetten?
- In overleg met het managementteam brengen we jullie vragen in kaart.
- Die vragen toetsen we af met alle stakeholders om ze te verdiepen.
- Samen formuleren we een intentie, drivers (waarom) en doelstellingen (wat).
- We inspireren en verbinden mensen daarrond om engagement te krijgen.
- In transitieprojecten experimenteren we van idee naar getest prototype.
Hier tekenen jullie voor:
Sta mee aan het roer | We doen het niet in jullie plaats, we doen het samen in cocreatie. Reken op inzichten van buitenaf en kritisch tegengas waar nodig. Wij rekenen op jullie openheid en engagement. Enkel zo blijft het transitieproces levend als wij weg zijn.
Vertraag om snel te schakelen | Om snel vooruit te gaan, moet je eerst durven vertragen. ‘Reculer pour mieux sauter’, zeggen de Fransen. Gezond verstand primeert, we doen enkel interventies die nodig zijn en waken over de samenhang ervan.
Ga verder op eigen kracht | We werken procesgericht en zetten samen no-nonsense structuren op die de transformatiekracht verankeren in jullie leiderschap, samenwerking en businessmodel. Kortom, in het DNA van jullie organisatie.
Wie begeleidt jullie?
Naargelang (de fase in) het traject werkt Ingrid Larik samen met een partner. Bij de start van een transitieproject is dat doorgaans Koen De keersmaecker. Samen gaan we breed én diep via allerlei werkvormen, met oog voor het verbinden van de boven- en onderstroom:
- de visie, (klanten)processen, structuren, doelstellingen, ...
- hoe mensen handelen, in interactie gaan, omgaan met spanningen, …
Werk je al samen met partners? Dan betrekken we hen graag bij jullie transitieverhaal. Tijdens het traject kunnen we andere experten inzetten uit onze 2BeFutureFit-community.